בס"ד

בס”ד

חשיבות שמירת הבריאות לסופר סת”ם

מאמר זה נכתב בעז”ה על ידי הרב אוחיון, עקב שאלות רבות של תלמידים, והרצון של השואלים להבין את הסוגיה באופן מעמיק.

אין הנכתב מחליף ייעוץ רפואי, וכל בעיה יש לדון בה ולהתיעץ עם מומחה

 

המאמר מבוסס על עשה ולא תעשה

עשה: להימנע מהרגלים לא טובים לא ישיבה ואחיזה נכונה, תאורה חלשה, ולסגל הרגלי כתיבה נכונים.

לא תעשה: הפסקות יזומות, ותרגילי כושר לפרק זמן קצוב ביום. קניית ציוד ברמה טובה- שלחן כתיבה וקולמוס מדויק.

 

כתב רבינו הרמב”ם: ‘הואיל והיות הגוף בריא ושלם מדרכי ה’ הוא, שהרי אי אפשר שיבין או ידע דבר מידיעת הבורא והוא חולה – לפיכך צריך אדם להרחיק עצמו מדברים המאבדין את הגוף, ולהנהיג עצמו בדברים המברין והמחלימים’.

(משנה תורה, הלכות דעות, פרק ד’, הלכה א’)

כתיבת סת”ם היא מלאכת קודש הדורשת דיוק, התמדה וריכוז גבוה. עם זאת, רבים מהסופרים נאלצים לשבת במשך שעות ארוכות בתנוחה קבועה, מה שעלול לגרום להשלכות פיזיות משמעותיות.

על פי מחקרים, 70% מהאנשים שעובדים בעבודה משרדית ממושכת (כולל כתיבה) סובלים מכאבי גב וצוואר, ו-30% מהם חווים בעיות כרוניות שעלולות להוביל לפגיעה תפקודית חמורה.

בקרב סופרי סת”ם, נתונים מצביעים כי 1  מכל  4 סופרים עוזב את התחום עקב בעיות אורטופדיות, וכ-40% מהם מדווחים על ירידה בתפוקת הכתיבה בעקבות כאבים חוזרים ונשנים.

האתגרים הפיזיים של סופרי סת”ם

העבודה הממושכת בישיבה עלולה לגרום ללחץ רב על הגוף, בעיקר באזורי הצוואר, הגב והידיים.

כ-60% מסופרי הסת”ם מתלוננים על כאבי גב וצוואר בשל ישיבה לא מותאמת או כיפוף ממושך של הגב לעבר הקלף כ-25% מהם סובלים מתסמונת המנהרה הקרפלית (CTS – Carpal Tunnel Syndrome) מצב שבו נוצר לחץ על העצב המדיאני, העובר דרך שורש כף היד, וגורם לכאבים, נימול וחולשה באצבעות ובכף היד ודלקות גידים המתפתחות כתוצאה משימוש ממושך בקולמוס והפעלת לחץ מתמיד על כף היד.

🔹מהי תסמונת המנהרה הקרפלית?

בתחתית כף היד ישנה מנהרה צרה הנקראת ‘המנהרה הקרפלית’ שדרכה עובר העצב המדיאני, האחראי על התחושה והתנועה באגודל ובשלוש האצבעות הסמוכות לו. כאשר מופעל לחץ ממושך על שורש כף היד, כמו בזמן כתיבה ארוכה או אחיזה חזקה מדי בקולמוס, העצב נלחץ בתוך המנהרה, מה שגורם לתסמינים כמו נימול, כאבים, חולשה וקושי להזיז את האצבעות, מצב זה מחמיר ללא טיפול ועלול להוביל לפגיעה כרונית.

התסמינים של חוסר ישיבה ואחיזה נכונה

🔹 כאבי גב וצוואר :ישיבה לא נכונה יוצרת עומס על עמוד השדרה והשרירים, מה שעלול לגרום לכאבים מתמשכים ואף לפגיעה במפרקים.
🔹 תסמונת המנהרה הקרפלית ודלקות גידים: שימוש ממושך בקולמוס גורם ללחץ מוגבר על העצבים בכף היד, אשר עלול לגרום לנימול, חולשה וכאב כאמור לעיל.
🔹 בעיות ראייה וכאבי ראש: כ-50% מהסופרים חווים טשטוש ראייה ועייפות עיניים בשל תאורה לקויה [ראה מאמר נפרד] ועבודה ממושכת מול הקלף.
🔹 עייפות שרירים והיחלשות גופנית: 1 מכל 3 סופרי סת”ם חווה חולשה כללית והיחלשות שרירים כתוצאה ממחסור בתנועה וחוסר גיוון ביציבה.

שמירה על הגוף במהלך הכתיבה

כדי להימנע מבעיות אלו, חשוב להטמיע הרגלים נכונים במהלך העבודה מחקרים מצביעים כי לקיחת הפסקות קצרות אחת ל-30-40 דקות מפחיתה את הסיכון לפציעות אורטופדיות ב-50%.

הפתרון

✅ ישיבה נכונה: ישיבה בתנוחה זקופה על כיסא עם תמיכה לגב ושולחן מותאם לכתיבה מפחיתה את הסיכון לכאבי גב וצוואר בכ-60%.
✅ תרגילי מתיחה: ביצוע מתיחות קצרות לאורך היום עשוי להפחית את הסיכוי להיווצרות דלקות בגידים ב-45%.
✅ תאורה מתאימה: עבודה עם תאורה מותאמת יכולה להוריד את אחוזי העייפות בעיניים ב-40% ולשפר את יכולת הריכוז.
✅ שימוש בציוד מותאם: משענת ידיים מרופדת וקולמוס בעל אחיזה ארגונומית [עיצוב מותאם למבנה היד, המפחית לחץ ומקל על השרירים בעת כתיבה ממושכת] יכולים להפחית לחץ על האצבעות ועל שורש כף היד בכ-30%.

כתיבה נכונה ואופן אחיזת הקולמוס

מחקרים מראים כי אחיזה נכונה של כלי כתיבה מפחיתה את הלחץ על שרירי הידיים ב-35%, ומאפשרת עבודה רציפה ונוחה יותר. אחיזה הדוקה מדי גורמת למאמץ מיותר ועלולה להוביל לכאבים ולחץ עצבי.

🔹 החזקה נכונה של הקולמוס: יש להחזיק את הקולמוס בצורה רפויה בין האגודל לאמה, כך שלא ייווצר לחץ מיותר על כף היד.
🔹 זווית היד: מנח היד צריך להיות זקוף ולא מופנה כלפי מטה, כדי למנוע נימול ולחץ על כף היד.
🔹 הפסקות קבועות: מומלץ לקום, למתוח את הגוף ולשאוף אוויר נקי כל 30-45 דקות כדי למנוע עייפות וכאבים.

כמובן אם הדיו לא דליל מספיק, או שהקלף לא טוב, לחות נמוכה, כל אלו ישפיעו באופן ישיר על מאמץ הכתיבה, ויגרם מהם כאב לאחר זמן.

שמירה על שגרת עבודה בריאה

כדי לאפשר לסופרי סת”ם להמשיך בעבודתם בצורה רציפה וללא פגיעות גופניות, מחקרים מראים כי שילוב של 10 דקות פעילות גופנית ביום מפחית את הסיכון לפגיעות אורטופדיות ב-55%. שילוב תרגולי נשימה, מתיחות ופעילות מתונה, כמו הליכה או תרגילי חיזוק שרירי היציבה, יכול לסייע במניעת בעיות ארוכות טווח.

שחיה בבריכה אף היא מועילה מאוד לכל הגוף, הליכה ממקום למקום כדאי לעשות פיזית ולותר על התענוג של נסיעה ברכב, כמובן כאשר המרחקים סבירים.

לסיכום

כתיבת סת”ם היא אמנות ייחודית הדורשת יכולת ריכוז, דיוק וגוף בריא. כ-80% מסופרי הסת”ם שסיגלו לעצמם הרגלי עבודה נכונים מדווחים על שיפור ניכר בבריאותם ובתפוקת העבודה שלהם.

שמירה על שגרת עבודה בריאה, שימוש בציוד מותאם, הפסקות יזומות ותרגול מתיחות הם המפתח לעבודה רציפה ונטולת כאבים.

אדם שדואג לבריאותו מסוגל להמשיך לכתוב לאורך שנים, תוך שמירה על איכות חיים גבוהה יותר.

הראשון לציון הרב יצחק יוסף שליט"א מעיין בספר יסודות התפילין
דילוג לתוכן